fbpx

STappenplan eigen bedrijf starten

In 8 stappen naar een eigen bedrijf

Yesss, je staat aan de vooravond van je eigen bedrijf starten. Je wilt je droom realiseren. Er komt van alles op je af. En je hebt gezonde twijfels over je idee en jezelf als ondernemer. Het volgende supereenvoudig stappenplan helpt je met een mooi begin van je onderneming. Vooral startende ondernemers die klein beginnen en freelancers hebben hier veel baat bij. Zoals kappers, adviseurs, artiesten, coaches, foodtrucks, webshops etc. Lets go!

Oja, nog 1 dingetje vooraf: je speelt natuurlijk wel in op een trend, toch? Lees ons blog.

 

stappenplan-eigen-bedrijf-starten

Stap 1

Toets je ondernemersidee voordat je echt je eigen bedrijf start

Natuurlijk kun je starten met een uitgebreid ondernemersplan van 20 pagina’s. Als je een forse investering nodig hebt, is dat ook nodig voor de bank. Heb je niet meteen veel geld nodig voor de start van je eigen bedrijf? Dan is zo’n dik plan niet nodig. Het is wel belangrijk om je idee te toetsen. Vertel je idee aan een aantal ondernemers die het kunstje als eens geflikt hebben. Of kritische mensen waar je vertrouwen in hebt. Vraag gewoon naar wat ze ervan vinden en hoe je het idee nog kunt aanscherpen.

R

Doen

Schrijf je aangescherpte idee op maximaal een half A4’tje.

Q

niet doen

Laat je vooral niet uit het veld slaan als er ‘betweters’ zijn die jouw idee waardeloos vinden. Als ondernemers moet je namelijk ook een beetje eigenwijs zijn.

Tip

Wil je toch een vuistdik ondernemersplan maken? Check deze pagina van de KvK.

Stap 2

Check je concurrenten voordat je echt je eigen bedrijf start

Je hebt het vast wel eens gehoord: de kans dat je iets gaat beginnen wat nog niet bestaat is verrekte klein. Bijna alles bestaat namelijk al. Het gaat erom dat je het net even beter, mooie, makkelijk, goedkoper of anders maakt. Hoe kom je daarachter? Door te gluren bij de buren. Door te kijken wat je concurrenten doen. Probeer te achterhalen wat ze goed en minder goed doen. En wat jouw startende onderneming net even anders maakt.

R

Doen

Loop eens binnen bij je concurrent, koop/bestel een product bij je concurrent of bel/mail de concurrent met een moeilijke vraag. Bedenk wat jij beter kan doen.

Q

niet doen

Laat je niet afschrikken als jouw product of dienst allang op de markt is. Jij weet namelijk hoe het net even anders kan.

2 Tips

1. Maak een top 3 van jouw onderscheidend vermogen
2. Lees ons blog over concurrentiestrategieën

Stap 3

Bepaal je doelgroep voordat je echt je eigen bedrijf start

Heel veel starende ondernemers zien zichzelf als de doelgroep en de ideale klant. In de praktijk is dat zelden het geval. Bepaal in de startfase van je onderneming aan wie je gaat verkopen. Maak de doelgroep zo specifiek mogelijk. Het is veel makkelijker om je ‘straks’ als personal trainer bijvoorbeeld te richten op vrouwen tussen de 40 en 50 jaar met een zwangerschapsbuikje dan op mannen, vrouwen en kinderen. Of je als aannemer te specialiseren in verbouwingen met duurzame materialen dan op alles wat met een huis te maken heeft. Lees ook ons blog over Doelgroepen.

R

Doen

Bepaal je specifieke nichemarkt met bijbehorende doelgroep.

Q

niet doen

Heb niet de illusie dat heel Nederland en ver daarbuiten meteen op jouw bedrijf zit te wachten.

Tip

Scherp je doelgroep aan in een gesprek van 1 uur met de doelgroepexperts van de Nederlandse Ondernemers Academie.

Hack yourself!

Als je op deze pagina bent en je wilt een bedrijf starten, kun je jezelf de volgende vraag stellen: waarom ben ik eigenlijk nog niet gestart?

We kunnen je geruststellen, het ligt niet aan jou 🙂 Een onderneming starten is megaspannend. En als iets spannend wordt, bedenkt ieder mens 1000 redenen om het (nu) niet te doen. Je kent vast het woord ‘uitstelgedrag’. 

Oplossing? Wees jezelf te slim af. Zorg voor een stok achter de deur. Doe nu iets waardoor je je er niet onderuit kan. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor 1 van onze ondernemersprogramma’s.

Stap 4

Bereken je omzet en winst voordat je echt je eigen bedrijf start

Of je nu vol passie aan de slag wil als stripboekenverkoper, freelance fysiotherapeut of escape-roombouwer, uiteindelijk wil je deze passie omzetten in een boterham. Het liefst een goed belegde boterham. Is dat haalbaar? Dat is de grote vraag. Te veel startende ondernemers rekenen zichzelf te snel rijk of rekenen überhaupt niet. Een goede ondernemer rekent en gebruikt daar in het begin gewoon de ‘achterkant van het bierviltje’ voor. Ofwel een excelsheet waarin je eenvoudig je omzet en kosten onder elkaar zet. Begin je een koffietentje zet dan prijs, inkoopkosten, afschrijving van koffiemachine, huur pand etc onder elkjaar. En reken door hoeveel bakkies je moet verkopen om break-even te draaien, € 2.000 en €5.000 per maand te verdienen.

Speciaal voor starters hebben we ook een blog over het bepalen van je uurtarief.

R

Doen

Bereken hoeveel je producten of uren je moet verkopen om een modaal inkomen te verdienen. Vergeet vooral de BTW en inkomstenbelasting niet.

Q

niet doen

Reken je niet te vroeg rijk. De meeste ondernemers gaan pas na 1 à 2 jaar een beetje verdienen.

Tip

Er zijn veel verdienmodellen. Kijk eens welke van deze 15 verdienmodellen bij jou passen.

stap-eigen-bedrijf-omzet-winst

Stap 5

Bedenk een slimme bedrijfsnaam voordat je echt je eigen bedrijf start

CoolBlue, Instagram, TikTok, De Loenense Kleding Reparateur, Bakker Bart, Tesla, Tikkie, Student aan Huis, The Voice, Snapchat, Flitsmeister, Omroep Max. Over iedere naam is nagedacht. Een bedrijfsnaam bedenken is een van de leukste onderdelen van het starten van je eigen bedrijf. Met een goede naam onderscheid je je en spreek spreek je meteen tot de verbeelding. Er zijn nauwelijks regels voor een goede naam. Maar in het algemeen is een goede naam herkenbaar, blijft hangen en maakt meteen duidelijk wat je te bieden hebt: Bij de Nederlandse Ondernemers Academie weet je eigenlijk meteen waar het om gaat: Ondernemen en leren. Ter inspiratie:

 

 • I believe I can fry – Frietrestaurant
 • The iron lady – Strijkservice
 • Takkenwerk – Boomsnoeibedrijf
R

Doen

Bedenk 20 bedrijfsnamen (longlist). Kies jouw 3 beste bedrijfsnamen (shortlist)

Check online of je naam al bestaat en of er een url vrij is

Q

niet doen

Een naam is een naam, probeer niet je hele bedrijf in 1 naam uit te leggen

Tip

Lees deze blog over het bedenken van een slimme bedrijfsnaam

stap-eigen-bedrijf-kamer-van-koophandel

Stap 6

Schrijf je in bij de KvK | dat is nodig voor het starten van je eigen bedrijf

Je bent pas een bedrijf als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Daar heb je een bedrijfsnaam en een juridische vorm voor nodig. Een rechtsvorm dus. Deze rechtsvorm bepaalt je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en belastingvoordelen je krijgt. Veel startende ondernemers beginnen als eenmanszaak. Daar vallen freelancers/ZZP’ers ook onder. De oprichting van zo’n eenmanszaak gaat supereenvoudig. Overigens is het al handig om je in te schrijven bij de KvK als:

 

 • Je zaken doet met meer dan familie en vrienden
 • Je vraagprijs meer is dan je kostprijs
 • Je iets meer doet dan een hobby uitoefenen
R

Doen

Vier je inschrijving bij de KvK. Ga uiteten, trakteer je vrienden op een borrel, koop een nieuwe broek. Whatever je doet, geniet van de start van je nieuwe bedrijf.

Q

niet doen

Zie niet op tegen de KvK-inschrijving. Je betaalt éénmalig enkele tientjes voor je inschrijving en zeker als eenmanszaak zit je dan nog nergens aan vast qua belastingen en dergelijke.

Tip

De wachttijd bij sommige KvK is best lang. Plan ‘m dus gerust een paar maanden voor de daadwerkelijke start van je onderneming alvast in. Heb je meteen een mooie stok achter de deur.

Stap 7

Verdiep je in de Belastingdienst voordat je een eigen bedrijf start

Jaarlijks gaan duizenden ondernemers failliet, omdat ze te weinig geld opzij hebben gezet om op het einde van het jaar inkomstenbelasting en BTW te betalen. De moeite waard dus om je hier van tevoren in te verdiepen. We geven je alvast een aantal weetjes:

 

 • Na inschrijving bij de KvK word je ook aangemeld bij de Belastingdienst.
 • Er is een aantal criteria voordat de Belastingdienst je daadwerkelijk als ondernemer ziet. Zeker in de beginfase gaat de Belastingdienst hier flexibel mee om.
 • Als ondernemer heb je te maken met omzetbelasting (BTW). Op elk bedrag dat je met je product of dienst verdient, betaal je BTW. Meestal is dat 21%. Dit percentage zet je dus bovenop je verkoopprijs. Deze extra inkomsten draag je elk kwartaal af aan de Belastingdienst. BTW die je betaalt, krijg je ook weer terug van de Belastingdienst.
 • Voor kleine ondernemer heeft de Belastingdienst een speciale regeling: de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Als je niet meer dan ca € 20.000 omzet per jaar hebt, kan je hier gebruik van maken.
 • Realiseer je dat je als ondernemer zelf een pensioen moet opbouwen.
 • De KVK heeft een handige checklist voor studentondernemers: Checklist studentondernemer.
R

Doen

Behoud altijd inzicht in je financiële situatie. Dat kan makkelijk door meteen vanaf het begin een goede financiële administratie bij te houden met bijvoorbeeld MoneyMonk. Open ook een extra bankrekening voor jouw onderneming.

Q

niet doen

Gebruik je privébankrekening niet voor zakelijk transacties.

Tip

Maak gebruik van de Belastingdienst service Goede Start Belastingdienst.

stap-onderneming-belasting

Stap 8

Maak een website misschien wel voordat je een eigen bedrijf start

In plaats van een dik ondernemersplan, kun je ook meteen je idee, prijs/tarief, doelgroep, USP’s etc op een site zetten. Daarmee gaat je idee leven en wordt het concreet. Bovendien is het geen vraag of het belangrijk is om online aanwezig te zijn. Ook de meeste offline producten of diensten worden online gevonden. Natuurlijk heeft de hovenier gelijk als hij zegt dat hij het meeste werk uit aanbevelingen krijgt. Toch bezoekt het grootste deel van zijn (eventueel) toekomstige klanten eerst zijn website voordat ze contact opnemen. Al is het maar om zijn telefoonnummer te vinden. Je website is de manier om je te presenteren.

R

Doen

Als je niet echt handig bent met websites, besteed het uit. Voor een eenvoudige site bepaal je tussen de € 1.000 en € 2.000. Die investering verdien je echt wel terug.

Q

niet doen

Bezuinig niet op je online vindbaarheid. Natuurlijk kun je de buurjongen voor een paar tientjes een site laten bouwen. Maar hoe goed wordt die site gevonden in Google?

Tip

Wil je zelf je website bouwen, maar wil je ook dat de eerste opzet technisch goed op orde is? Start dan met een website-start-set-up.

Twijfel je nog of je je website zelf wilt bouwen of dat je dit wilt uitbesteden? lees dan dit blog.

bonustip

Check je verdienmodel

Ga je gewoon voor een marge op je product? Of uurtje-factuurtje? Niks mis mee. Daar kun je prima een bedrijf mee starten. Tegelijkertijd is het goed om meteen bij de start van je eigen bedrijf ook andere verdienmodellen te onderzoeken. Er is misschien wel meer mogelijk dan je denkt. Tegenwoordig worden onderbroeken in een abonnement verkocht. Verdienen goed lopende websites met Google advertenties (affiliatie marketing). Kun je bijna alles personaliseren en daar veel marge op vangen. En is delen het nieuwe bezitten. Lees ons blog hierover.

  Goed uit de startblokken komen met onze gratis online training

  De Nederlandse Ondernemers Academie heeft samen met tientallen ondernemers een online programma ontwikkeld voor startende ondernemers zoals jij. In het programma word je stap voor stap door de beginfase van je eigen bedrijf geloodst. Maak er nu helemaal gratis gebruik van.

   

  • Leren door meteen te doen
  • 60 uur tips en trics
  • Leuke opdrachten
  • Ontwikkeld door gecertificeerde business coaches
  • Een geweldige boost voor je idee en jezelf

  Heb je een idee? Heb je een vraag? Wil je even overleggen? Neem gerust contact met ons op.

  × Heb je een vraag?