fbpx

STOPPEN MET JE STUDIE? DOE HET VÓÓR 1 FEBRUARI!

Alles over de 1 februari regeling

Eén op de drie studenten stopt in het eerste jaar met z’n studie. je bent dus niet de enige die aan een verkeerde studie is begonnen. De meeste studenten stoppen vóór 1 februari vanwege de beroemde ‘1 Februari regeling’. Dat is slim, omdat je dan minder kosten maakt. Daar moet je wel wat voor regelen. En natuurlijk moet je ook iets nieuws bedenken voor de rest van het jaar. Misschien is leren ondernemen wel iets voor jou. In dit blog lees je meer over het regelwerk en over nieuwe mogelijkheden.

-februari-regeling-studiestop

WANNEER STOPPEN MET STUDEREN? | MEER COLLEGEGELD TERUGKRIJGEN

Iedere maand dat je ingeschreven blijft op een opleidingsinstituut, kost je geld. Dat geldt voor niveau 3 en 4 van het MBO, het HBO en de universiteit. We leggen het uit. Bij de start van je studiejaar betaal je meteen voor het hele jaar collegegeld. Als je stopt met je studie, krijg je voor de maanden die je niet studeert je collegegeld terug. Dus als je als in november na de eerste toetsweek zeker weet dat je wilt stoppen en niet overstapt naar een andere studie, geef dat dan meteen door aan jouw school of universiteit. Je krijgt dan nog 9 maanden collegegeld terug. Doe je dat pas in april, dan krijg je maar 4 maanden terug. Scheelt een slok op een borrel, nietwaar?

  Maak van de studiestop de start van je bedrijf!

  Waarschijnlijk baal je er flink van dat je studie niet is geworden wat je ervan verwacht had. Dat kun je zien als een foutje. Maar wij nodigen je graag uit om dat te zien als een kans!

  Als je in februari start met ons ondernemersprogramma, heb je namelijk nog voor aankomende zomervakantie je eigen bedrijf. Een hele nuttige en vooral ook hele leuke invulling van de komende maanden. Je gaat gegarandeerd veel leren, zonder dat je ook maar één studieboek hoeft in te kijken. En of je na het programma nou gaat doorstuderen, werken of verder gaat ondernemen: je weet dan in ieder geval waarvoor je het doet!

  WAAROM IS 1 FEBRUARI ZO BELANGRIJK | 1-FEBRUARIREGELING

  Naast collegegeld betaal je ook voor je OV-kaart en krijg je studiefinanciering. Als je vóór de heilige datum 1 februari uitgeschreven bent als student, dan hoef je 3 zaken niet terug te betalen (een eventuele studielening blijft trouwens wel gewoon staan). Het betreft:

  • De studenten OV-kaart
  • De studiefinanciering
  • De aanvullende beurs, als je die krijgt

  Daarnaast heb je voor de datum 1 februari te maken met het Bindend Studieadvies. Dit is het minimum aantal studiepunten dat je het eerste jaar nodig hebt om het volgende jaar dezelfde opleiding op hetzelfde opleidingsinstituut te kunnen volgen. Stop je vóór 1 februari? Dan mag jouw opleidingsinstituut je geen negatief Bindend Studieadvies geven. En kun je volgend jaar eventueel dus weer gewoon dezelfde studie op dezelfde plek volgen. Maar misschien is het slimmer om een andere studie te kiezen 😉. Je bent immers niet voor niets gestopt, toch?  Sommige studenten denken trouwens dat het Bindend Studieadvies is afgeschaft. Goed te weten: dat zijn nog maar plannen van de overheid. Zover is het dus nog niet.

  studiefinanciering-februariregeling

  DE 3 VOORWAARDEN VOOR DE 1-FEBRUARIREGELING

  Wil je gebruikmaken van de 1-februariregeling? Dan moet je aan deze 3 voorwaarden voldoen:

  1. Je krijgt voor de eerste keer studiefinanciering voor MBO 3 of 4, HBO of universiteit
  2. Je hebt jouw studiefinanciering vóor 1 februari stopgezet
  3. Je krijgt in hetzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering. Maar hier zijn 2 uitzonderingen op:
   • Je gaat van HBO of universiteit naar mbo (niveau maakt niet uit)
   • Je gaat van MBO 3 of 4 naar MBO 1 of 2

  Let op: de 1 februariregeling geldt dus alleen in je eerste studiejaar en kun je ook maar 1 keer gebruiken

  1-FEBRUARIREGELING | DIT MOET JE REGELEN

  Natuurlijk wil je zoveel mogelijk collegegeld terugkrijgen. En wil je de ontvangen studiefinanciering en OV-kaart niet terugbetalen. Maar daar moet je wel wat voor doen. Dit is jouw 4-stappenplan:

   

  1. Schrijf je uit bij jou school of universiteit. Dat gaat eenvoudig via Studielink of via jouw opleidingsinstituut zelf
  2. Zet je studiefinanciering stop. Na je uitschrijving op school of universiteit, geef je de uitschrijfdatum meteen door aan DUO. Deze instantie zorgt er vervolgens voor dat je Stufi stopt
  3. Stop je studenten OV-kaart. Dit doe je bij een betaalautomaat van de NS. Let op: dit moet je doen vóór de 10e dag van de 1e maand waarin je geen recht meer hebt op je studenten OV. Doe je dit niet op tijd, dan kost dit grapje je in de eerste maand €75,- per twee weken. En daarna zelfs €150 per twee weken
  4. Controleer of je collegegeld kan terugkrijgen. Soms is het mogelijk om het betaalde collegegeld terug te krijgen van je school of universiteit. Omdat je ongeveer €200 per maand collegegeld betaalt, is het de moeite waard om daarover in gesprek te gaan. You never know

  STOPPEN MET STUDEREN? | MAG DAT EIGENLIJK WEL?

  We leven in een vrij land, dus je mag doen wat je wilt. Maar er is één addertje onder het gras als je nog geen 18 jaar bent. Dan moet je namelijk wel een Startkwalificatie hebben. Die heb je als je een Havo-, Vwo- of Mbo-diploma (niveau 2) in the pocket hebt. Ben je nog geen 18 en heb je niet zo’n diploma? Dan moet je nog steeds naar school en kun je niet stoppen met studeren.

  STOPPEN MET STUDEREN, 100% SURE?

  De meeste studenten hebben wel eens geen zin om te studeren of zien de studie even niet zitten. Bijvoorbeeld na een dramatische eerste toetsweek of een studieachterstand van een maand. Noem het een studiedip. Dit is iets anders dan echt een verkeerde studie gekozen te hebben. Ga voordat je écht stopt, dus serieus bij jezelf te raden of je 100% zeker bent van je studiestop.

  Mag-je-stoppen-met-studeren

  GESTOPT MET JE STUDIE, WAT NU? | TUSSENHALFJAAR

  We zien je ouders al moeilijk kijken. Bankhangen, chillen en gamen. Daar kun je inderdaad prima een half jaar mee vullen, weten we uit ervaring. En ff heel eerlijk: heb je dat misschien stiekem ook al gedaan de afgelopen maanden? Maar of dat heel slim is … wij denken van niet. Er zijn zoveel andere dingen om te ontdekken. En zoveel mogelijkheden om te kijken wat wèl bij je past. Open-dagen, meeloopdagen, werken, een webshop starten, reizen, cursussen en trainingen volgen.

  START JE EERSTE EIGEN ONDERNEMING NA STOPPEN MET STUDEREN

  Het toffe ondernemersprogramma van de Nederlandse Ondernemers Academie sluit perfect aan bij studiestoppers met ondernemersbloed. Het programma start in februari en duurt 4 maanden. Via 8 DOEN’s ga je aan de slag met je eigen ondernemersplannen en ontwikkel je jouw ondernemersvaardigheden. Hiervoor kom je één keer per week naar onze gave locatie in Arnhem. De rest van de week bouw je je eigen bedrijf stap voor stap verder uit. Daarnaast volop ruimte voor al die andere dingen die zo’n tussenhalfjaar zo leuk maken.

   SUPERKORTE SAMENVATTING | 1-FEBRUARIREGELING

   Als je zeker weet dat je gaat stoppen met studeren, dan geldt: hoe eerder je je uitschrijft voor je studie, hoe beter. Zorg er zeker voor dat je dat vóór 1 februari doet. Dan krijg je meer collegegeld terug, en hoef je de studiefinanciering en de OV-kaart niet terug te betalen. Als je inderdaad in januari stopt, heb je nog een half jaar voor andere dingen: nieuwe studie zoeken, werken, reizen of een geweldig ondernemersprogramma volgen.

   × Heb je een vraag?