fbpx

Studeren of ondernemer worden?
…Of Allebei?

Veel jonge mensen dromen van een eigen bedrijf. Sommigen maken die droom al tijdens hun studie waar. Zij beginnen een webshop of bouwen verder aan het prototype dat ze in de opleiding gemaakt hebben. Weer anderen willen eerst ontdekken of het ondernemerschap iets voor hen is. Hoe kun je studeren en (leren) ondernemen combineren? Hieronder vind je enkele antwoorden.

Allereerst: Waarom zou je uberhaupt willen ondernemen?

Top vraag, waar alleen jijzelf antwoord op kunt geven. Misschien omdat het gewoon in je zit of straks niet voor een baas wilt werken. Omdat je een briljant idee hebt voor een nieuw product. Of omdat je het je met de paplepel is ingegoten. Maar 1 ding weet je zeker: stappen zetten als ondernemer levert je een schat aan ervaring op. Oja, eenderde van de werkenden is tegenwoordig ZZP-er, ondernemer dus.

    Kun je studeren en ondernemen combineren?

    Ja, dat kan zeker. We zetten wat mogelijkheden op een rij:

    • Je bent niet 24/7 bezig met je studie. Er is best ruimte om je eigen bedrijf te starten. Als je er ook nog wat geld mee verdient, hoef je ook geen bijbaantje te nemen.
    • Je kunt tijdelijk stoppen met je studie om te kijken of je jouw eigen bedrijf van de grond krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een semester overslaan. Eventueel kun je dat semester een jaar later inhalen. Dat kost je wat studievertraging, maar het levert je wel een mooie ervaring op.
    • Zeker mensen die in hun eerste of tweede studiejaar stoppen met de studie kunnen de rest van het studiejaar prima gebruiken om een bedrijf te starten. Als dat een stap te ver is, zijn er interessante cursussen en opleidingen waar je ontdekt of het ondernemerschap jou past.

    Als je volstrekt overtuigd bent van jouw idee en jouw ondernemersvaardigheden dan kun je natuurlijk ook stoppen met je opleiding en voor de volle 100% gaan voor je eigen bedrijf.

    Trouwens, niet iedereen gaat meteen studeren

    Soms lijkt het wel alsof iedereen na zijn MBO, HAVO of VWO meteen gaat studeren. Dat is niet zo. 80% gaat naar het HBO of universiteit. De overige 20% doet een tussenjaar, gaat werken of start een eigen bedrijf. Voor heel wat jongeren is studeren dus niet de vervolgstap na het eindexamen. Kies je voor het starten van een eigen bedrijf, dan is het handig als je weet wat daar allemaal bij komt kijken. Daar zijn meerdere opleidingen en cursussen voor.

    Denkt jouw onderwijsinstelling mee?

    Soms botst het een beetje tussen je eigen bedrijf hebben en je opleiding. Je hebt in je studie te maken met verplichte bijeenkomsten en je wilt toch ook studeren voor die tentamenweek. Hierdoor ben je niet altijd beschikbaar voor zakelijke contacten en meetings. Tegelijkertijd waarderen relaties jouw ondernemerschap enorm en snappen ze best dat je studeren en ondernemen combineert.

    Onderwijsinstellingen wennen steeds meer aan ondernemende studenten. Ze denken zelfs actief met je mee. Zo kun je bij verschillende opleidingen een topondernemersregeling krijgen. Daarmee mag je tentamens wat spreiden, je bedrijf als stage- en afstudeerplek gebruiken en een ondernemende minor mag volgen. Check vooral eens de studieadviseur van jouw opleiding.

    Mag je als student zomaar ondernemen?

     

    Officiële contracten

    Ja hoor, geen enkel probleem om als student een eigen bedrijf starten. Ben je boven de 18 jaar, dan ga je naar de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven en mag je ook alle contracten met bijvoorbeeld afnemers, partners en notaris ondertekenen.

    Nog geen 18? Dan mag je geen ‘rechtshandelingen’ verrichten zonder toestemming van je ouder(s). Concreet betekent dit dat je voor elk juridisch document en elke zakelijke handeling toestemming nodig hebt van je ouder(s). 16- en 17-jarigen kunnen wel een ‘handlichting’ aanvragen bij de rechtbank. Daarmee hoef je niet elke keer terug naar je ouders.

     

    Bijverdienen

    Sinds 2020 mag je als je onder de 18 jaar bent onbeperkt bijverdienen of winst maken. Boven de 18 jaar heb je zoals iedereen te maken met inkomstenbelasting bij de Belastingdienst

     

    Kinderbijslag bij ondernemen

    Sinds 2020 heeft jouw winst uit je eigen bedrijf geen invloed op de kinderbijslag die jouw ouders voor jou krijgen. Het maakt ook niet uit of je op kamers woont of niet.

     

    Verdienen naast je studielening bij DUO

    • Zit je op een HBO of universiteit dan hebben jouw inkomsten geen gevolgen voor jouw studielening. Je mag dus zoveel bijverdienen als je zelf wilt, of winst maken.
    • Zit je op een MBO dan geldt een maximale bijverdiengrens / winst. Deze ligt in 2020 op € 15.003. Verdien je meer dan dit bedrag? Dan moet je dit terugbetalen. Goed te weten: in het jaar dat je afstudeert, telt je winst niet mee voor deze grens.

    ONDERNEMEN TIJDENS EEN STUDIEBREAK

    De meeste studenten stappen natuurlijk niet blind in een ondernemersavontuur. Voor velen is een studiebreak van een half jaar een prima manier om te kijken of jij het ‘gat in de markt’ kunt vinden. En te ontdekken of er een ondernemer in jou schuilt. Met de Nederlandse Ondernemers Academie denken we hier een mooi programma voor te hebben. Is dat iets voor jou?

    VOLG ONS ONDERNEMERSPROGRAMMA TIJDENS JE STUDIEBREAK OF JE STAGE

    Ons ondernemersprogramma past perfect in jouw studiebreak of stage / afstuderen in je eigen bedrijf. Het programma duurt 4 maanden. Je hebt naast ons programma dus alle ruimte om aan je eigen bedrijf te bouwen. Sterker, we geven je graag die extra boost:

    • Enorm veel inspiratie
    • Ondernemersvaardigheden
    • Je eigen businessplan
    • Een mooi certificaat
    • Fun op een survivaltocht en zeilboot
    • Nog meer zelfvertrouwen door martial arts (vechtsporten)
    • Een ervaring voor het leven

    Wij gaan je niet beloven dat je na ons programma ‘het gat in de markt hebt ontdekt’ of opeens weet hoe je het nieuwe Coolblue start. Maar na onze boost heb je wel antwoord op vragen als:

    • Past ondernemen in welke vorm dan ook wel/niet bij mij?
    • Hoe wil ik verder leren en doorgroeien?
    • In welke aspecten van het ondernemerschap ben ik goed en waar kan ik zeker nog meer ondersteuning bij gebruiken?
    × Heb je een vraag?