fbpx

WIE ZIJN WIJ?

De Nederlandse Ondernemers Academie is ontstaan uit enthousiasme. We geloven dat de wereld verandert en dat dat van ons vraagt om op een andere wijze naar zaken te kijken. We geloven ook dat er 1 ding is dat nooit verandert, elk mens kan het verschil maken! Het enthousiasme zit in ons DNA, we doen dit omdat we het belangrijk maar vooral ook leuk vinden.

Michiel-en-imre-noa

MICHiel & imre

Aangenaam kennis te maken
Michiel en Imre zijn de twee oprichters van de Nederlandse Ondernemers Academie. In dit mini-interview met hen beide vertellen ze waarom ze dit initiatief zijn gestart.

Vertel, waarom de Nederlandse Ondernemers Academie?
Michiel: Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Alweer een flinke tijd geleden deed ik zelf eindexamen op de middelbare school en stond ik voor de moeilijke keuze: welke studie? Ik ben twee keer in een studie gesprongen, omdat ik toch iets moest doen … van mijn ouders. Maar beide keren was dat geen succes. Juist vanwege al die theorie, waarvan ik toen al niet wist wat je daar later mee zou kunnen. Overigens, heb ik de derde studie wel afgemaakt.

Imre: Het schoolsysteem leek niet voor mij weggelegd. Niet dat ik het niet kon, maar vooral omdat ik de zin er niet van inzag. Dan ga je toch aan jezelf twijfelen en dat is jammer. Toen ik werkte, ontdekte ik dat ik toch wel wat in mijn mars had. Op mijn 24e had ik me opgewerkt tot directeur. Al werkend ontdekte ik zelf de gaten in de kennis die ik nodig had om verder te komen. Dat zorgde dat ik wel de motivatie vond om bij te leren naast mijn werk. Dat inzicht is waardevoller dan al die jaren school bij elkaar.

Maar dat was 20 jaar gelden. Hoe zit dat nu?
Michiel: Ondertussen ben ik 3 kinderen verder. Allemaal prachtige en slimme gasten die aan de vooravond van een studiekeuze staan. Een deel van mijn kinderen loopt tegen hetzelfde probleem aan als ik toentertijd. En eerlijk is eerlijk: ik weet ook niet precies wat je moet kiezen als je niet weet wat je wilt gaan studeren. Tegelijkertijd zie ik bij mijn kinderen ook ondernemerschap. Dat begon al met de vrijmarkt op Koningsdag, waar ze heel vaardig waren in spulletjes verkopen. En juist deze vaardigheid wordt nauwelijks aangeboord in het reguliere onderwijs. Anders gezegd: deels zijn we de Nederlandse Ondernemers Academie dus gestart voor onze eigen kinderen.

Imre: Juist in deze tijd ligt kennis op straat. De meeste kennis die ik nu dagelijks in mijn werk gebruik, heb ik niet langer dan 2 jaar geleden opgedaan. Niet in een studie, maar door te lezen, dingen uit te zoeken en vooral zelf te doen. Met de snelheid waarmee ontwikkelingen elkaar vandaag de dag opvolgen is een studie op het moment dat je hem volgt al weer verouderd. Daarom gaat het niet meer om wat je weet, maar vooral om het inzicht dat je het meeste niet weet.

Zijn jullie zelf ondernemers?
Michiel: Jazeker, samen hebben we al ruim 25 jaar ons eigen bedrijf. In al die jaren zijn we gevallen en weer opgestaan. Hebben we vette en magere jaren meegemaakt. Zijn we bij banken en investeerders geweest om geld op te halen voor nieuwe diensten. En hebben we veel andere ondernemers mogen ontmoeten, die ons hebben geïnspireerd. Inspirators die we nu inzetten om jonge ondernemende jongens en meiden verder te helpen.

Tot slot: wat is jullie advies aan ouders?
Imre: Allereerst denken we dat veel ouders dat wat ze op deze site lezen, herkennen bij hun kinderen. Het lijkt ons namelijk goed als ouders achter deze Boost staan en op de hoogte zijn van welke vaardigheden worden ontwikkeld. Sterker, dat is ook de reden waarom we in ons programma ook een Ouder-kind-gesprek hebben. Onder begeleiding van een ondernemerscoach kunnen ouders en kind dan met elkaar in gesprek over wederzijdse verwachtingen. Ons tweede advies is heel eenvoudig: laat uw kind een (flink) deel van de kosten zelf betalen. Daarmee toont iemand echt dat hij of zij ons programma wil volgen en is er een sterke intrinsieke motivatie.

“Ondernemers kiezen hun eigen weg in het leven en mensen die hun eigen pad volgen zijn per definitie gelukkiger. De Nederlandse Ondernemers Academie wil dit ondernemerschap meegeven aan nieuwe generaties zodat ze uit het leven halen wat erin zit.”

× Heb je een vraag?