fbpx

just in time 

learning

Al decennia geleden heeft het JIT principe (Just In Time Delivery) zich bewezen in de logistiek. Geen overbodige voorraad, minder verspilling, altijd up to date, gericht op de nu lopende productie.

Toch lijkt deze lean methodiek nog niet erg te zijn doorgedrongen tot ons schoolsysteem. Jammer, juist voor de doeners onder ons is dat de manier om stappen te maken.

 

Just In Time of Just In Case?

Terwijl het in de logistiek zo vanzelfsprekend is dat bij “Just In Time Learning” een ander verhaal. Wat heeft jouw voorkeur? Kennis die al jaren ergens achter in iemand hoofd ligt te verstoffen of kennis die recent volgens de nieuwste inzichten is opgedaan op basis van jouw specifieke case?

Lijkt een logische keus, toch geven velen de voorkeur aan het vooraf opdoen van veel brede kennis, handig voor het geval dat je het nodig hebt. (Just in Case Learning). Het is een beetje alsof je op vakantie gaat en je gaat alvast pakken voordat je je bestemming weet. Je pakt dan zowel je snowboots als je snorkelsetje in.

Vroeger, toen er eens in de 10 jaar een boek werd geschreven over een onderwerp, werkte dat misschien prima, in een wereld waar dagelijks nieuwe kennis wordt toegevoegd werkt dat anders. Net als in de logistiek maakt de moderne wereld ook Just In time Learning mogelijk en noodzakelijk.

 Gemotiveerd leren 

Fijn dat je kennis vers is en dat je de kennis pas op hoeft te doen op het moment dat je hem nodig hebt. Toch zit de grootste winst in de motivatie. Mensen waarvoor het lezen van een studieboek een waar gevecht is struinen urenlang geconcentreerd het internet af om een oplossing te vinden voor het probleem waar ze op dat moment mee bezig zijn. Een verademing voor de doeners onder ons.

ondernemersprogramma

Deze filosofie ligt ten grondslag aan ons ondernemersprogramma. Leer op het moment dat je ergens echt mee bezig bent. Door gewoon te doen weet je direct welke kennis er ontbreekt. Doordat je de kennis direct toepast begrijp je beter wat je leert en blijft het ook langer hangen. Zoals onze Inspirator Pejay zegt: “leren is makkelijk als je weet wat je droom is”.

 

× Heb je een vraag?