fbpx

Ben ik een 

Onder­nemer?

Als je die vraag stelt aan de Belastingdienst is het antwoord heel eenvoudig: Ja, als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Als je nog niet bij de KvK bent geweest, is het antwoord wat lastiger. Hieronder helpen we je een eindje op weg met het antwoord op de vraag of jij een ondernemer bent. 

Heel veel verschillende ondernemers

Je kent ze wel de Elon Musks, Richard Bransons en Femke Louises van deze wereld. Flamboyante mensen die niet aarzelen om hun succes volop in de spotlights te zetten. Veel mensen zien dergelijke types voor zich als ze aan ondernemers denken. Maar dit soort ondernemers is eerder de uitzondering dan de regel. De meeste ondernemers zijn gewoon harde werkers die genieten van een stukje vrijheid en het eigen baasje zijn. Daar waar werknemers wordt verteld wat ze moeten doen, bepalen ondernemers hun eigen koers. Dat maakt ze uniek. Nou ja uniek, er zijn 1,8 miljoen bedrijven in Nederland. Van een paar honderd grote multinationals tot honderdduizenden eenmanszaken en ZZP’ers.

Je begrijpt dat het allergrootste deel van deze ondernemers hele gewone mensen zijn met een goed idee, maar wel met net even meer lef dan de rest. Denk maar eens aan:

  • Die timmerman die duizenden euro’s in gereedschap investeert
  • Die kapper in de winkelstraat die iedere maand weer tenminste zijn huur moet verdienen
  • Die stille jongen die op zijn zolderkamer een gave app voor het delen van de kosten na een avondje stappen heeft ontwikkeld
  • Die 2e-jaars student die flink bijverdient met huiswerkbegeleiding
  • Die wereldreiziger die zag dat je de wereld een stukje mooier maakt als je de cacaoboer (Tony Chocolonely) of koffieplantagebeheerder (Eerlijk Koffie) meer voor zijn product betaalt
  • Die 21-jarige jonge dame die voor haar 80.000 volgers vlogt over make-up en handcrème. Jazeker al vanaf 1.000 volgers kun je op YouTube geld verdienen.

Overtuigd van je ondernemersskills maar nog geen idee wat voor bedrijf je moet starten? lees dan ons blog: 10 BUSINESS IDEEËN VOOR JONGEREN

de meeste ondernemers doen gewoon hun ding

Ieder jaar verschijnt de Quote 500. Een overzicht van de 500 rijkste mensen in Nederland. Waarschijnlijk weet jij nu niet meer dan één of twee handen vol ondernemers uit die lijst te noemen. De bedrijven die zij leiden ken je overigens veel vaker. Check bijvoorbeeld deze 37 miljardairs maar eens. Nog een leuk weetje: meer dan de helft van de Quote 500-mensen is ooit met niets begonnen. Kortom: ondernemers zijn er in alle soorten en maten

welke eigenschappen heeft een ondernemer? 

Je bent geneigd om eigenschappen te noemen als eigenwijs, creatief, handig, boerenverstand, doorzettingsvermogen, klantgericht en gedreven. Natuurlijk komen deze eigenschappen van pas komen als je een eigen bedrijf start. Net zoals overtuigend, tikkeltje onbescheiden en leiderschap. Maar lang niet alle ondernemers hebben deze eigenschappen en vaardigheden in zich. Sterker, heel veel ondernemers zijn als persoon helemaal niet zo eigenwijs, overtuigend of onbescheiden. En anno 2021 is dat ook lang niet altijd meer nodig.

Ben jij een ondernemer?

 

Een moderne ondernemer is authentiek en eerlijk

Tegenwoordig zijn woorden als authentiek en eerlijk minstens net zo belangrijk. Veel jonge ondernemers willen niet alleen geld verdienen, maar ook een bijdrage leveren aan de grote uitdagingen waar de wereld voor staat: opwarming, dierenleed, ongelijke kansen, sociaal isolement etc. Niet voor niets ontwikkelen zo veel startups hun producten en diensten CO2-neutraal, met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor de deeleconomie. Dat doen ze omdat ze oprecht hun steentje willen bijdragen. Jouw klanten willen die authenticiteit en eerlijkheid bij jou en in jouw bedrijf terugzien, daarvoor hoef je niet vol zelfvertrouwen de meest gelikte presentaties te kunnen geven.

één kenmerk dat alle ondernemer hebben | (financieel) risico durven lopen

Ondernemers zijn dus heel verschillend. Maar er is één eigenschap die alle ondernemers hebben: lef. Iedere ondernemer durft risico’s te nemen. Met name financieel risico. Dat risico neem je als je gaat investeren in mensen, machines of een huurcontract, maar zeker ook in inkomstenderving. Zelfs als je op een tweedehands bureaustoel een gratis webshop creëert voor het doorverkopen van AliExpress telefoonhoesje kun je maandenlang geen inkomen hebben, omdat niemand jouw hoesjes wilt kopen.

De kosten gaan altijd voor de baat. Je hebt nooit zekerheid wanneer er baat is en of die er überhaupt komt. Als je alle slapelozen van startende ondernemers optelt, is het de vraag of Doornroosje ooit wordt wakker gekust door de prins.

weet waar je (niet zo) goed in bent | zoek de juiste mensen om je heen

Niemand kan alles goed. De truc als ondernemer is dat je mensen om je heen verzamelt die jouw talenten aanvullen. Dat is ook de reden waarom zo weinig ondernemers als einzelgänger scoren in het volgende lijstje met type ondernemers. Welk type ben jij?

  1. De jagers – 4% van de ondernemers
  2. De experts – 22% van de ondernemers
  3. De pragmatici – 26% van de ondernemers
  4. De hoeders – 13% van de ondernemers
  5. De ontplooiers – 34% van de ondernemers
  6. De einzelgängers – 1% van de ondernemers *

* Als ondernemer moet je samenwerken met mensen die jou aanvullen. 

ondernemen in een vaste baan | ondernemende beroepen

Als je (nog) niet al te veel risico wil lopen, kun je natuurlijk ook starten met een (freelance) baan. Steeds vaker worden ook daar ondernemersvaardigheden gevraagd. Denk aan taxichauffeurs, koks, stewardessen, scheepskapiteins, rechercheurs, galeriehouders, filiaalmanagers, filmregisseurs, verslaggevers, modeontwerpers, accountmanagers en luchtverkeersleiders. Ook voor deze beroepen geldt dat je risico’s durft te lopen, verantwoordelijkheid draagt en graag het initiatief neemt. Wil je eens testen welke ondernemende beroepen bij jou passen? Doe dan een of meerdere van deze superkorte en gratis beroepskeuzetesten op JobPersonality

tot slot: kun je ondernemen en ondernemersvaardigheden leren?

Kun je een professionele tennisser worden? Nee, niet zomaar natuurlijk. Daar heb je absoluut talent voor nodig. Maar als je behoorlijk sportief bent en je hebt de juiste drive om aan je fore- en backhand te werken kom je een heel eind. Ditzelfde geldt voor ondernemen. Daarvoor moet je dus actief aan de slag met handige vaardigheden en eigenschappen als lef, motivatie, overtuiging, samenwerking, besluitvaardigheid, zelfvertrouwen en leiderschap. En dat is precies wat de Nederlandse Ondernemers Academie jou biedt in een programma van 4 maanden.

× Heb je een vraag?