fbpx

STOPPEN MET STUDIE?TUSSEN­HALFJAAR

Misschien ben je in september enthousiast gestart met je studie. Misschien was je toen ook al niet 100% gemotiveerd, maar heb je gewoon maar een studie gekozen. Hoe dan ook, je wilt nu stoppen met je studie, want de studie is niet interessant genoeg, de lesboeken zijn te dik, de (online) colleges zijn niet inspirerend, je hebt te weinig studiepunten of een combinatie van dit alles. En nu dan?

RELAX, JE BENT NIET DE ENIGE STUDIESTOPPER

Wist je dat ieder jaar zo’n 25% van de eerstejaarsstudenten zijn propedeusejaar niet afmaakt. Dat zijn heel veel studenten. En in dit coronajaar zijn het er vanwege al die online lessen nog meer.  Een deel hiervan stapt halverwege het eerste jaar over naar een andere studie, maar nog veel meer studiestoppers nemen een tussenhalfjaar, om in september weer een nieuwe studie op te pakken. Het aantal studenten dat ook met hun tweede studie stopt is uiteraard veel lager, omdat de meesten dan beter hebben nagedacht over wat ze willen. Overigens zijn er ook in het tweede en derde studiejaar nog veel uitvallers. Zie hier nog wat aanvullende statistieken over stoppen met studeren.

WAAROM STOPPEN STUDENTEN MET HUN STUDIE?

Uiteraard is in 2020 corona een van de redenen. Los daarvan heeft iedereen nog zijn eigen redenen waarom ze stoppen. Maar meestal gaat het om een optelsom van redenen. Van een verkeerde studierichting tot überhaupt geen zin om nog vier jaar te leren. En van even een studiebreak (tussenhalfjaar) tot beter nadenken over de toekomst. Op het Hbo zien we wel een belangrijk verschil tussen Havisten en Mbo-ers. De meeste Havisten kunnen het niveau van de studie wel aan, maar kunnen minder goed zelfstandig werken. Mbo-ers daarentegen kunnen meestal wel prima zelfstandig werken, maar lopen op tegen het hoge theoretische niveau van een Hbo-opleiding.

BIJ WELKE STUDIES TELLEN WE DE MEESTE EN MINSTE STUDIESTOPPERS?

Bij studies met grote studentenaantallen, stoppen natuurlijk de meeste studenten. Daarom moet je altijd naar het percentage studiestoppers kijken. In 2018-2019 waren dit de studies bij de Hogeschool Utrecht waar relatief de meeste studenten stopten:

 • Chemische Technologie: 34%
 • Lerarenopleiding Nederlands: 28%
 • Lerarenopleiding Aardrijkskunde: 25%
 • Lerarenopleiding Geschiedenis: 25%
 • Commerciële Economie: 24%

Daarna volgden Journalistiek, Facility Management en Sociaal Juridische Dienstverlening

Bij deze studies waren de minsten studiestoppers:

 • Lerarenopleiding techniek: 0,5%
 • Mondzorgkunde: 1%
 • Management in de Zorg: 2%
 • Vaktherapie: 4%
 • Verpleegkunde: 5%

Dit rijtje gaat verder met Medische Hulpverlening, Creatieve Business en Lerarenopleiding Scheikunde.

 

STOPPEN MET JE STUDIE OF TOCH NOG EVEN DOORBIJTEN?

Als je zeker weet dat de huidige studie niet de juiste is of dat studeren op dit moment niet voor jou is weggelegd, is (tijdelijk) stoppen met studeren zeker een optie. Maar realiseer je wel dat het eerste studiejaar inhoudelijk vaak niet het meest interessante jaar is. In het eerste jaar krijg je veel inleidende vakken en is er weinig ruimte voor eigen invulling. Bij de meeste studies heb je de jaren erna veel meer mogelijkheden om je eigen draai te geven aan de studie. Je kiest dan een specifieke richting en verdiepingen die je wel interessant vindt. En ook je stage kun je natuurlijk volgen bij een organisatie waar je hart sneller van gaat kloppen. Het eerste jaar doorbijten, kan dus best slim zijn.

 

Wanneer stoppen met je studie? | Let op 1 februari

Iedere maand dat je ingeschreven blijft op een opleiding, kost je geld. Je betaalt in het begin van het studiejaar voor een heel jaar collegegeld. Voor de maanden waarin je geen student meer bent, kun je het collegegeld terugvragen. Als je in oktober 100% zeker weet dat je wilt stoppen en niet wilt overstappen naar een andere studie, is het raadzaam om dat dan ook maar meteen te doen. Dan krijgt je namelijk 10 maanden collegegeld terug. Stop je vóór 1 februari dan hoef je twee zaken niet terug te betalen (de studielening blijft wel gewoon staan):

 • De OV-kaart
 • De aanvullende beurs, als je die krijgt

Daarnaast gaat 1 februari over het Bindend Studieadvies; het minimum aantal studiepunten dat je het eerste jaar moet halen om het jaar daarna dezelfde opleiding op hetzelfde opleidingsinstituut te mogen volgen. Als je vóór 1 februari stopt, kun je geen negatief Bindend Studieadvies krijgen. Overigens zijn er plannen om het Bindend Studieadvies af te schaffen.

Wat ga je in je tussenhalfjaar doen?

We zien je ouders al hun wenkbrauwen fronsen. Nietsdoen, chillen, lummelen en gamen. Yep, daar kun je een half jaar mee vullen (en misschien heb je dat de afgelopen maanden zelfs al gedaan), maar of dat heel slim is … wij denken van niet. Er zijn zoveel andere dingen die je ‘straks’ daarnaast kunt doen om te ontdekken wat wèl bij je past. Open-dagen bezoeken, meeloopdagen doen, werken, een webshop starten, reizen, cursussen en trainingen volgen. Denk in ieder geval na over een paar vragen:

 • Wie ben ik, wat kan ik?
 • Wat wil ik, wat drijft mij?
 • Welk soort werk past bij mij?
 • Wat wil ik worden?
 • Wie of wat kan mij daarbij helpen?

 

beetje fun is natuurlijk helemaal niet verkeerd

Je hoeft natuurlijk niet je hele tussenhalfjaar met je toekomst bezig te zijn. Na al die jaren school heb je best wat fun verdiend. Alsjeblieft, hier wat ideeën om het nuttige en aangename te verenigingen:

 • Word skileraar in Oostenrijk als de pistes weer opengaan
 • Ga je tussenhalfjaar vloggen: youtube betaalt je al bij 1.000 views tussen de € 0,05 en € 0,50
 • Begin een band en regel (online) optredens
 • Word (semi)professioneel gamer
 • Geef zeillessen in het zonnige Griekenland
 • Geef (online) bijles aan middelbare school leerlingen
 • Start je eerste eigen onderneming

Start je eerste eigen onderneming in je studiestop

Het ondernemersprogramma van de Nederlandse Ondernemers Academie sluit perfect aan bij studiestoppers met ondernemersbloed. Het programma start in februari en duurt 4 maanden. Via 8 DOEN’s ga je aan de slag met je eigen ondernemersplannen en ontwikkel je jouw ondernemersvaardigheden. Hiervoor kom je één keer per week naar De Fietser in Ede. De rest van de week bouw je je eigen bedrijf stap voor stap verder uit. Daarnaast volop ruimte voor al die andere dingen die zo’n tussenhalfjaar zo leuk maken.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Heb je een vraag?