fbpx

DYSLEXIE? Kansrijke ondernemer

Over dyslexie en ondernemerschap

Als je – net als wij – veel ondernemers spreekt dan merk je pas hoeveel mensen zich niet thuis voelden in ons schoolsysteem. Een afwijkend neurocognitief profiel lijkt vaak de oorzaak van moeilijk leren. Misschien niet handig binnen ons schoolsysteem, maar het biedt juist kansen in het ondernemerschap.

Neem rasondernemer Richard Branson. Hij schrijft zijn succes als ondernemer toe aan zijn dyslexie. Is het echt zo dat er bovengemiddeld veel ondernemers dyslectisch zijn? En biedt dyslexie inderdaad kansen in het ondernemerschap? We vroegen dyslexie-expert en founder van de HOI foundation Tamara Vreeken naar haar visie op dyslexie en ondernemerschap.

dyslexie-en-ondernemerschap

DYSLEXIE ALS KANS…

Yep, dyslexie als kans! Het is de hoogste tijd om dyslexie te re-branden en de kansenkant te belichten. Hoewel we allemaal net een beetje anders zijn, herkennen wij dyslectici elkaar in onze uitdagingen. En we herkennen elkaar óók in de andere kant van de neurologische medaille; onze kwaliteiten!

dyslexie-onhandig-op-school-handig-met-ondernemen

DE LEERSTOORNIS VOORBIJ

Dyslexie wordt op dit moment vooral uitgelegd als leerstoornis. En inderdaad, we hebben in ons schoolsysteem dat gericht is op de grote groep ‘gemiddelde’ breinen een probleem. Maar een dyslexiebrein werkt anders. Leren lezen, schrijven, klokkijken en soms rekenen kost ons meer moeite en tijd dan gemiddeld. Ook namen, maanden en andere feitelijkheden waar geen verhaal aan vast te knopen is, onthouden we moeilijk. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien wat wij eigenlijk zelf wel weten: een dyslexiebrein is als het ware ‘ge-wired’ voor kwaliteiten waar een ‘gemiddeld’ brein minder goed in is. Zo vullen dyslectici de grote groep aan.

KANSEN VAN DYSLEXIE 

Hoe zit het met de kansen van dyslectici? Welke kwaliteiten herkennen we dan? We verwerken informatie net anders en daardoor zien we de wereld ook net anders. Hoewel we ook als dyslectici allemaal een beetje anders, zijn, herken je je vast in een van de volgende kwaliteiten:

  • Ons brein denkt in mogelijkheden. Alles kan. In ons hoofd komen we vaak op verrassende ideeën. We zijn namelijk goed in associëren.
  • We denken groot. En in geuren en kleuren zien we voor ons hoe onze ideeën eruit kunnen zien. We zijn doelgericht. We excelleren in problemen oplossen.
  • We zien razendsnel gewoon voor ons hoe het kan werken.
  • Ons brein blinkt uit in het onthouden van gebeurtenissen en verhalen. Dat gaat gepaard met alle zintuigen. We vóélen het weer als we terugdenken aan de vakantie. Dat maakt ons ook hele empathische mensen. We voelen ook wat iemand anders doormaakt. Een overtuigend verhaal vertellen en daarbij alle gevoelens overbrengen, hoort daar ook bij.
  • We hebben een sterk ruimtelijk inzicht. Niet alleen bij het letterlijk vinden van de weg , maar ook als het heel abstract of technisch is.
  • We zijn doorzetters. Al is het maar omdat we meestal nogal wat gedonder hebben meegemaakt tijdens onze schoolcarrière.
het-creatieve-dyslextische-brein

GOEDE BASIS VOOR HET ONDERNEMERSCHAP 

Al deze kwaliteiten bieden een geweldige basis voor het ondernemerschap. Dat zien we ook terug in de cijfers: ongeveer 10% van de bevolking is in meer of mindere mate dyslectisch tegen 35% van de ondernemers! Ga maar eens na: we hebben verrassende ideeën, zien het gat in de markt, ‘voelen’ hoe we ons idee in de markt kunnen zetten en weten het verhaal te verkopen.

LATEN WE DYSLEXIE RE-BRANDEN 

Als professionals hebben dyslectici veel te bieden, mits we onze uitdagingen durven te ondersteunen met tools die ons helpen om te laten zien waar onze breinen voor gemaakt zijn. De HOI Foundation roept alle dyslectici op om op ontdekkingstocht te gaan naar waar ze goed in zijn. Omarm de genoemde kwaliteiten en draag ze met trots. Zo re-branden we dyslexie met elkaar!

Meer info: hoi-foundation.nl

Tamara-Vreeken-HOI-foundation

TAMARA VREEKEN
FOUNDER HOI FOUNDATION 

hoi-foundation
ondernemersprogramma-zonder-boeken

O JA…. GOED OM TE WETEN
IN ONS ONDERNEMERS­PROGRAMMA DOEN WE NIET AAN BOEKEN… 🙂

× Heb je een vraag?