fbpx

uurtarief bepalen

bij start eigen bedrijf

Ook handig voor freelancers

Er zijn advocaten die €600 per uur vragen. En yogacoaches die tevreden zijn met € 22,50 per uur. Ofwel: wat is het juiste uurtarief voor jou bij de start van je eigen bedrijf of als freelancer? Hieronder lees je enkele goede richtlijnen. Daarna zie je waar je allemaal rekening mee moet houden. En krijg je nog een aantal mooie tips om je tarief te verhogen.

NOA-uurtarief

jij bepaalt uurtarief bij start eigen bedrijf

Misschien een open deur, maar jij bent echt zelf aan zet als het gaat om je uurtarief. En vaak heeft dat te maken met zelfvertrouwen. Kwaliteit heeft waarde, nietwaar? Hoeveel kwaliteit – dus waarde – jij hebt, bepaal je allereerst zelf. Daarnaast heb je natuurlijk ook met enkele andere zaken te maken.

weetje

Voelt je uurtarief in eerste instantie te hoog? Dan zit je goed! De meeste starters onderschatten zichzelf namelijk

tarief = kwaliteit

concurrenten zijn relevant voor jouw uurtarief

Start je zoektocht naar het voor jou optimale uurtarief door gewoon te kijken wat de concurrentie vraagt. Als een gemiddelde stukadoor €65 per uur rekent, moet je wel subliem stukwerk afleveren om €95 te vragen. Aan de andere: veel klanten denken dat een hoger uurtarief ook méér kwaliteit betekent. Het kan dus goed zijn om juist hoger te gaan zitten dan het gemiddeld. Een iPhone ‘voelt’ ook als meer kwaliteit dan een Samsung, toch?

tarief = uniekheid

Jouw onderscheidend vermogen is relevant voor jouw uurtarief

Roger Federer vraagt een aardig zakcentje voor een tennisclinic van een uur. Er zijn namelijk weinig mensen die hetzelfde kunnen als hij. Ofwel: hoe unieker je bent, hoe hoger je uurtarief. Startende ondernemers en beginnende freelancers maken de fout naar zowel boven als naar beneden. Sommigen denken unieker te zijn dan dat ze zijn. Gezonde bluf is goed, maar blijf realistisch. Tegelijkertijd zijn er veel meer starters die zichzelf onderschatten en minder dan het marktconforme tarief vragen. Realiseer je in ieder geval dat veruit het merendeel van de opdrachten niet sec op basis van tarief wordt vergeven. Sterker: een lager tarief geeft afnemers vaak een gevoel van ‘minder kwaliteit’.

Hack yourself!

Als je op deze pagina bent en je wilt een bedrijf starten, kun je jezelf de volgende vraag stellen: waarom ben ik eigenlijk nog niet gestart?

We kunnen je geruststellen, het ligt niet aan jou 🙂 Een onderneming starten is megaspannend. En als iets spannend wordt, bedenkt ieder mens 1000 redenen om het (nu) niet te doen. Je kent vast het woord ‘uitstelgedrag’. 

Oplossing? Wees jezelf te slim af. Zorg voor een stok achter de deur. Doe nu iets waardoor je er niet onderuit kan. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor 1 van onze ondernemersprogramma’s.

tarief = rekenen

hoeveel geld heb je nodig bij start eigen bedrijf?

We zien nog steeds veel starters die niet echt weten hoeveel geld ze nodig hebben of willen verdienen. Het is goed om dit voordat je start wel te bepalen. Zet in een excelsheet je maandelijkse vaste kosten en reken dan door hoeveel uur je voor welk tarief moet werken. Alvast een voorbeeldsheet.

Netto gewenst inkomen

€ 24.000

Pensioen

€ 2.400

AOV-verzekering

€ 2.000

Inkomensafhankelijke zorgpremie

€ 1.500

Inkomstenbelasting

€ 7.200

Subtotaal

€ 37.100

Zakelijke kosten

€10.000

Bruto jaaromzet

€47.100

 

Kortom: om €2.000 netto per maand te verdienen op basis van 920 declarabele uren heb je een uurtarief van 51 euro nodig. 

berekenen-uurtarief

tarief = aantallen

Hoeveel uur ga je werken bij start eigen bedrijf

Laten we ervan uitgaan dat je fulltime met je bedrijf aan de slag gaat. Je bent freelancer dus je pakt lekker een maand vakantie. Dan blijven er 230 werkdagen en 1.840 uur over. Stel dat je de helft van die uren declarabel bent. Dan kun je 920 uur facturen. Laten we eens gek doen en €75 per uur vragen. Dan is je omzet bijna €70k.

weetje

Teveel starters rekenen zich rijk als het gaat om declarabele uren. Je bent geen loonslaaf meer, dus de vrimibo zijn opeens geen werkuren, toch? Hou een veilige marge aan voor de uren die je echt kunt factureren. 

tarief = kosten

welke kosten maak je bij start eigen bedrijf

Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je doet. In het algemeen kun je stellen dat een kantoorruimte en je pensioenopbouw de hoogste vaste kostenposten zijn. Voor een beetje kantoor ben je snel €7.000 per jaar kwijt. En voor je pensioen kun je ook een paar duizend euro per jaar opzijzetten. Daarnaast heb je nog veel andere kosten. Dit is voor veel starters die vanuit huis werken een redelijke inschatting.

 • Boekhoudpakket zoals Money Monk: € 300
 • Boekhouder voor jaarrekening: € 500
 • Website: €1500
 • Auto/vervoer: €3.000
 • Verzekeringen (AOV/Broodfonds, aansprakelijkheid): €1.000
 • Afschrijvingen op laptop e.d.: €500
 • Abonnementen (telefoon, vakliteratuur etc): € 1200
 • Af en toe een vrimibo: €1.000
 • Overige: €2.000
 • Totaal: € 11.000

weetje

Een goed alternatief voor de  Arbeidsongeschikheidsverzekering (AOV) is een Broodfons. Er is er vast ook 1 bij jou in de buurt.

tarief = belasting

inkomstenbelasting en aftrekposten

let op: ondernemers met een eenmanszaak, zoals freelancers, worden gewoon aangeslagen voor de Inkomstenbelasting en de Inkomensafhankelijke zorgpremie. Als startende ondernemer heb je wel recht op de Startersaftrek en de ondernemersaftrek. Die worden overigens steeds minder. Om helemaal aan de veilige kant te zitten: kun je werken met een inkomstenbelasting van 30% en extra zorgpremie van 5% over je winst. Dus over je omzet minus je kosten minus je starters- en ondernemersaftrek.

 

BTW is niet relevant voor je uurtarief

In alle berekeningen die je maakt, hoef je geen rekening te houden met de btw. De btw komt namelijk boven op je uurtarief. De klant betaalt de btw, maar krijgt die ook weer terug. Gebruik in je offerte bedragen zonder btw en zet onderaan de offerte ‘Bedragen zijn exclusief btw’. Dan lijkt het bedrag minder dan dat je bedragen inclusief btw noemt.

 

weetje

Nog steeds gaan er ondernemers failliet, omdat ze door het jaar heen onvoldoende geld opzij zetten voor de Belastingdienst. Informeer je goed via bijvoorbeeld de site van de Belastingdienst.

tarief = boerenslim

je uurtarief slim iets hoger maken

Als het enigszins kan, haal je jouw kilometervergoeding uit je uurtarief. Voor freelancers die 3, 4 of 5 dagen per week 60 kilometer naar een klant moeten rijden, kan dit aardig oplopen. Vooral ook, omdat er geen limiet zit aan je kilometervergoeding. Die kun je bijvoorbeeld op €0,27, €0,37 of zelfs €0,57 zetten. Voor aannemers, reparateurs zijn voorrijkosten boven op de kilometervergoeding ook gebruikelijk. Overigens ziet de belastingdienst deze extra opbrengst gewoon als inkomsten.

Een andere manier om je uurtarief jaarlijks slim een klein beetje te verhogen, is in je Algemene Voorwaarden opnemen dat je uurtarief jaarlijks met de geldende inflatie wordt verhoogd. Bij klanten waar je langer dan een jaar voor werkt, hoef je dan niet steeds opnieuw te vragen of je jouw tarief mag verhogen. Ze zijns immers akkoord gegaan met jouw Algemene Voorwaarden. Zet die voorwaarden wel op je site of – liever nog – stuur ze mee met je offerte.

Wat in bepaalde sectoren ook gebruikelijk is: een aparte opslag voor Bureaukosten. Vaak is dit 10% van de factuur. Bureaukosten dienen ter dekking van bijvoorbeeld kantoor- en administratiekosten. Goed te weten: als je Bureaukosten opneemt in je offerte, heb je meteen ook ‘wisselgeld’ als de klant nog onderhandelt over je uurtarief.

 

tarief = no mistakes

snij je niet in je eigen vingers

Als je kosten moet maken om een opdracht uitvoeren, haal die dan uit je uurtarief en breng ze apart in rekening. Denk hierbij aan grote kosten voor materialen of de inhuur van experts, zoals een sitebouwer. Maar ook aan kleinere kosten voor het afsluiten van een Mailchimp-account of het drukken van flyers voor de klant. Laat geen misverstand ontstaan over wat wel en niet in jouw uurtarief zit. 

in-je-vingers-snijden -uurtarief

tarief = maatwerk

aanvullende tips voor je uurtarief

Tot slot geven we nog wat slimme tips voor het bepalen van je uurtarief

 • Abonnement: vraagt jouw klant je vaker terug, denk dan eens aan een strippenkaart of abonnement met een vast bedrag per maand of jaar
 • Staffelkorting: bied een klant een staffelkorting aan bij het afnemen van meer uren. Voorbeeld: bij 200 uur dienstverlening €85 per uur. Bij 150 uur dienstverlening €95 per uur etc
 • Spoedopdracht: freelancers worden dikwijls gevraagd voor last-minute en spoedklussen. Hier mag je gerust 25% meer voor vragen.
 • Projecten: net zoals je een aannemer kunt betalen op basis van een uurtarief of een gehele klus (badkamer, aanbouw etc), geldt dat ook voor de meeste freelancewerkzaamheden. Vergeet in dat geval niet – net als een aannemer – het risico op meerwerk door te rekenen
 • Doe eens gek: de kans dat je als starter iets te laag zit met je tarief is aanzienlijk, blijkt uit de praktijk. Dus bepaal je uurtarief en zet daar €5 bovenop. Bij 920 declarabele uren per jaar is dat €4600. Makkelijk verdiend.

  Goed uit de startblokken komen met onze gratis online training

  De Nederlandse Ondernemers Academie heeft samen met tientallen ondernemers een online programma ontwikkeld voor startende ondernemers zoals jij. In het programma word je stap voor stap door de beginfase van je eigen bedrijf geloodst. Maak er nu helemaal gratis gebruik van.

   

  • Leren door meteen te doen
  • 60 uur tips en trics
  • Leuke opdrachten
  • Ontwikkeld door gecertificeerde business coaches
  • Een geweldige boost voor je idee en jezelf

  Heb je een idee? Heb je een vraag? Wil je even overleggen? Neem gerust contact met ons op.

  × Heb je een vraag?