fbpx

8 type ondernemers welk type ondernemer past bij jou?

Er is geen goed of fout

Ieder mens is anders en uniek. Iedere ondernemer is anders en uniek. Ondernemer hebben drive, passie en lef, en durven risico’s te nemen. Tegelijkertijd is de mate waarin je deze eigenschappen hebt voor iedereen anders. Grote mond, verlegen, excentriek, bescheiden, onderzoekend en ‘gaan met die banaan’. Het kan allemaal. Het is wel handig om antwoord te vinden op de vraag: Wat voor soort ondernemer ben jij bij de start van je eigen bedrijf? Welk type ondernemer past bij jou?

NOA-type-ondernemer

1. de jager ondernemerstype 

Jij bent gedreven en wilt pionieren. What ever je doet, where ever you go, jij bent altijd op zoek naar het gat in de markt. Status en succes vind je belangrijk. Je gaat natuurlijk niet over lijken, maar accepteert wel dat je niet iedereen blij kunt maken.

NOA-jager

2. De Expert ondernemerstype

Jij hebt megaveel kennis en een forse geldingsdrang. Maar je neemt graag veel risico’s. Je goed op te hoogte van nieuwe ontwikkelingen, want je wilt up-to-date blijven. Delegeren vind je niet heel makkelijk. Je houdt het heft graag in eigen hand.

3. de pragmaticus ondernemerstype

Je houdt van vernieuwing en innovaties, maar je bent net geen koploper. Je bent eerder trendvolger dan trendsetter. Je denkt altijd vanuit de praktijk en bent realistisch. Mensen kunnen je gerust no-nonsense noemen.

4. de hoeder ondernemerstype

Alles goed en wel, maar jij vindt waarden en normen belangrijk. Je voelt je verantwoordelijk. Voor mensen, je bedrijf, de wereld etc. Jij hoeft geen nieuwe trend te ontwikkelen en hoeft niet vooraan te lopen. Trends volgen is voor jou voldoende. Althans, zolang het past in wat jij goed en fout vindt. Maar als het past, ga je er helemaal voor.  

NOA-hoeder

5. de ontplooier ondernemerstype

Jij denkt in kansen. Een probleem is geen probleem, maar een uitdaging en kans. Je wilt niet alleen je bedrijf ontwikkelen, maar ook jezelf. Juist daarom ben je zo gemotiveerd om te gaan ondernemen. Je werkt ook graag met anderen en staat zeer open voor hun feedback. 

6. de einzelgänger ondernemerstype

Klinkt een beetje negatief, maar dat is het niet. Jij wilt namelijk vrijheid en zelf beslissingen nemen. Daar heb je ook niet al te veel anderen voor nodig. Status en geld zijn secundair voor jou. Je zoekt ook niet de spotlights op. Maar je kunt je wel vastbijten in hetgeen waar jijzelf in gelooft.  

NOA-einzelganger

7. De handelaar ondernemerstype

Jij houdt van cijfertjes. Bij een concert reken je uit wat de winst voor de artiest is. En bij een koffietentje hoeveel bakkies er verkocht moeten worden voor een modaal inkomen. Je rekent in marges. Inkoop- versus verkoopprijzen. Als kind op de rommelmarkt kocht je al spulletjes om ze voor meer te verkopen. Zou zomaar kunnen dat je ook in aandelen en/of crypto’s zit.  

8. de sociale ondernemer ondernemerstype

Sociaal entrepreneurs bedenken oplossingen voor sociale, culturele of milieuproblemen. Bijdragen aan een betere wereld is belangrijker dan geld verdienen. Je zoekt natuurlijk naar een verdienmodel voor je idee, maar dat is niet leading. Je doet misschien vrijwilligerswerk, maar je staat in ieder geval positief tegen de overheid, de zorg, het onderwijs etc als klant. 

T

Meer zelfkennis nodig? Doe een online ondernemerstest

Je hoeft echt niet excentriek, uitbundig, een rappe prater of heel overtuigend te zijn om te gaan ondernemen. Er zijn er zat die min of meer vanuit de zolderkamer een fraaie business opbouwen. Sterker, daar worden veel ideeën geboren en apps & games gebouwd. Maar het is wel handig om een beetje te weten welk type ondernemer jij bent. Daar zijn ook mooie gratis testen voor, zoals deze van Jobpersonality.
NOA-mens-achter-ondernemer

GOED OM TE WETEN
IN ONS ONDERNEMERS­PROGRAMMA kijken we zeker ook naar de mens achter de ondernemer

× Heb je een vraag?